4 April 2008 culinaire wandeling in Terneuzen met bedrijf
Tifa K.Dieleman:


Met 16 deelnemers kwamen we samen (18:30) in Café De Vriendschap in Terneuzen. Daar kregen we van de cafébaas een heerlijke biertje aangeboden.
Je kon kiezen tussen een blonde of een donkere vliegende Hollander biertje. Ook kregen we lekker hapjes voor onze neus geschoteld. In dat Café zagen we ook onze vrouwelijke gids die ons door Terneuzen zou leiden. Voor 1 enkel iemand was het echt lijden met een lange ij, die zat met zijn gedachten aan wat anders te denken. Omstreeks 19:15 gingen we dan de tocht beginnen. Zo gingen we met zijn alle naar een brug. Daar werden enkele dingen gezegd over de brug. Het ging namelijk over de Spanjaarden die daar vroeger oorlog voerde, over de Belgen en carnaval. èèn van ons begon gelijk te juichen!!
Zo gingen we op naar het volgende café, maar tussentijds werd er nog wat gesproken over het vroegere dorpje Terneuzen (nu stad)
Het volgende stoppunt was classical winebar "Adagio"  in Oud Terneuzen. Via een smal gangpadje (berg op) genaamd Tuinpad kwamen we daar met zijn alle aan.
Daar konden weer lekkere hapjes proeven en enkele drankjes nuttigen.
Na een klein uurtje gingen we dan weer op stap door Oud Terneuzen. Ook kwamen we aan een kanon uit de tijd van de Spanjaarden. Onze vrouwelijke gids vond dat het kanon niet goed stond. Deze mocht volgens haar terug op de oude plaats staan in Terneuzen. Zo gingen we verder en kwamen we aan waar vroeger een katholieke kerk stond, maar alleen de toren stond er nog van deze kerk.
Een van ons vroeg ook aan de gids waar de rode lampjes waren? Deze had daar vroeger blijkbaar veel gezeten.
Ook werd over de watersnoodramp wat verteld en ook het nieuwe gebouw waar vroeger kalasnikof was. Zo gingen we verder met de culinaire wandeling. Menno sloot bij ons aan na wel 5 keer bellen naar de GSM van Krijn, maar deze had hem in de auto laten liggen. man man man miserie miserie.
Daarna gingen we naar de Bomvrije, naar SYDNEY greet & eat, waar we lekkere satés met nog wat erbij kregen. Het was zeer lekker. 1 van ons kreeg zijn bordje wat later want de wedstrijd van zijn ploegje was afgelopen en mocht naar buiten op te gaan bellen ongeveer 15 min lang (4 - 0 gewonnen).
Na het eten mochten we nog een drankje nemen en daarna gingen we langs de achter deur terug naar buiten.
Maar zoals gezegd met 1 minder, want die was weer aan lijn bezig met zijn hulptrainer en die had de voordeur genomen, waar de andere al lang over de nieuwe cinema  van Terneuzen uitleg kregen.
Na de uitleg gingen we met zijn alle naar het laatste Café, De Graanbeurs. Daar werd ons een zeer lekker hapje voorgeschoteld en natuurlijk een drankje.
Omstreeks 23:30 werd de culinaire wandeling in Terneuzen afgesloten.
Namens alle deelnemers bedanken we Tifa K.Dieleman voor deze wel zeer leuke avond.
Dus volgende de activiteit is nu de Baret Strooptocht te Zaamslag.


Met vriendelijke groet,


De Voorzitter Peter.

Strooptocht P.V. TIFA K.Dieleman 17 mei 2008:


Zaterdag 17 mei hielden 16 deelnemers van Timmerfabriek K.Dieleman de strooptocht. We mochten daar om 10:00 uur bij boerderij 't Steedje  zijn. Daar werden we verwelkomd door Gerda Dekker met een heerlijke bak koffie/thee en uit de streek een Zeeuwse Bolus van de plaatselijke bakker.
Na de heerlijke Bolus kregen we van onze routemanager John (Maarten van der Staal ook) de eerste opdracht, namelijk met de fiets mochten we een route volgen richting Terneuzen.Die werd goed opgevolgd door onze Tom Tom van dienst: Peter.
Na ongeveer 35min fietsen kwamen we aan op onze eerste stopplaats waar we de fietsen tegen de boeren schuur konden zetten. Na het fietsen mochten we met zijn alle de Otheense Kreek op, waar de  kano's klaarlagen voor een tocht op de Kreek, maar we dachten met zijn alle dat de kano`s al klaar lagen in het water. Dus niet hè!! we konden ze via een aardappelveld richting de kreek dragen. Toen iedereen ingescheept was konden we vertrekken naar de eerste halte namelijk een kleine haven waar je kon aanleggen met je kano. Daar kregen we een lekkere appel aangeboden, maar die mocht je wel vanuit je kano met een visnet uit een tobbe vissen . Na de pauze gingen we weer verder op de kreek. We zagen veel reigers daar die wel wat vis konden gebruiken. Na de tocht op de Otheense Kreek, waar het heel mooi en vooral leuk was, kwamen we aan op onze derde halte van de dag. Daar konden de dames onder ons een sanitaire stop doen, de mannen konden een boompje uitpikken. Na de plaspauze gingen we met de step richting de steenovens waar we onze middagmaaltijd kregen.
Een heerlijk rond broodje met daarin de soep van de dag. Daarna konden we zelf een eitje bakken of een lekker brood snijden met kaas of spek. Maar èèn iemand had toch de bakplaat gesaboteerd. Hij had de stekker uit het stopcontact getrokken, dus stonden er daar een paar te zagen dat hun eitje niet goed ging . Wie o wie heeft dat gedaan? Na de maaltijd gingen we weer per step verder richting onze nieuwe opdracht, namelijk een leuke maar vooral zware wandeling door het prachtige natuurgebeid in de buurt van Zaamslag. Een van ons was op zijn dood van de mooie paarden die er liepen, ook kwamen we een bunker tegen waar vleermuizen vertoefden. Na de wandeling mochten we een zak met inhoud zoeken. Die vonden we dan ook in de jutezak. Er zaten heerlijke snoepjes in ook uit de streek. Daan verdeelde de snoep eerlijk rond. Na de wandeling gingen we even pauzeren met een drankje. Na de verdiende pauze gingen we weer verder met de fiets richting de Griete, maar er was wel iemand bij die heel de weg naar de Griete achter Peter zijn achterwiel ging fietsen. Vooral achter de dijk tegen de Westerschelde waar veel wind stond. Ook wou hij Peter eruit fietsen over de  heuvels die er waren, maar helaas kon hij niet voorbij steken dus de bollekes trui ging recht naar P.B uit de Kauter .
Na de tocht naast de Schelde gingen we al eens voorproeven bij de Griete.
Daarna gingen we weer verder richting de reuzenhoek per fiets, waar we onze laatste opdracht kregen van John en Maarten, namelijk te voet naar het beruchte trekvlot en dat hebben er veel geweten. Normaal mag je daar maar met vier personen op, dus de eerste groep waren met vier. Maar èèn van ons, Chris, sprong ook nog op het vlot en wat dacht je?....... ja hoor natte voeten natuurlijk! Met 5 man op dat vlot kon dus niet. In de tweede groep zat Daan. Die had het al door. Hij sprong gelijk op het vlot en trok ook gelijk aan het touw, maar dat had ook Peter gezien en dus ging de 2de groep over met maar 2 man.
De 3de groep heeft het geweten hoor! Daar stond Jeroen de Back op, samen met Wim Menno en David. Die hebben afgezien op het vlot zie foto`s. De laatste groep waren onze dames die per vlot over mochten. Na het beruchte vlot gingen we verder richting eindstreep, maar na een zeer zware dag was onze Tom Tom (P.B.) van dienst toch de weg kwijt.
We hadden onze buit gemist maar niet getreurd. Tom Tom ging hem zelf halen, de wel verdiende buit (een fles stroop jenever en een lekker worst).
Een zeer geslaagde dag. Degene die er wel waren weten wel waarom.
We bedanken de organisatie van de Strooptocht en het bestuur van de PV TIFA. K.Dieleman


Het Bestuur

Wandeling Verdronken Land van Saeftinghe

Op 20 Juni gingen er 16 deelnemers van Tifa K.Dieleman op excursie in het 
Verdronken Land van Saeftinghe. We mochten er om 9u00 s'morgens zijn, dus iedereen vroeg uit de veren voor de zware tocht en dat hebben er een paar geweten ook.
Onze vrouwelijke gids  Herta Swinnen wou op tijd vertrekken wat het water zou snel opkomen,dus gingen we met zijn alle den dijk op en het slik tegemoet.
Na een aantal geulen ging er toch eentje berrevoets (zonder schoenen dus ) verder,nen ras echte Kautermol natuurlijk. De gids vond dit wel ok maar in het gras graag schoenen terug aandoen zei ze, maar hij ging gewoon verder op de blote voeten.
Na een uurtje wandelen mochten we even pauzeren. De gids vroeg aan de deelnemers of we de grote tocht gingen doen, namelijk naar den ijskelder, maar na een uurtje slik zagen de meeste dit niet zitten en dus gingen we voor een kortere route. Ook liet de gids het voedsel voor de vogels zien, namelijk kleine garnalen. Boaz had in zijn hand een mannetje en een vrouwtje. Ook konden we onderweg proeven van enkele planten die daar groeide. Na de pauze gingen we weer met zijn alle verder.
Op de rijksdam kregen we uitleg van vroeger.

Er lagen vier dorpjes, namelijk Saeftinghe, Namen, Sint-Laureins en
Casuwele en enkele gehuchten zoals Auwersluis. Het gebied werd
vanaf de 12e eeuw geregeld bedreigd door overstromingen. De Allerheiligenvloed in 1570 zette het gebied bijna volledig onder water.
Vier jaar later reikte het "Verdronken Land" tot Verrebroek en Kallo
(België). Enkel Saeftinghe en nog enkele andere stukken bleven
boven water, zo ook de toren van Namen. De klokken werden uit de
toren gehaald en opnieuw opgehangen in het nabijgelegen dorpje
Graauw. Het fort bleef nog tijdelijk dienst doen als tolhuis.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog staken Nederlandse soldaten
in 1584 om strategische redenen de laatste intact gebleven
dijken door en verdween Saeftinghe opnieuw onder water.
Het bedijken werd heropgestart in de 17e eeuw enin 1907
was de hertogin Hedwigepolder het laatste op de zee veroverd
gebied. Het buurtschap Emmadorp ligt nu aan de rand van
het verdronken land. Soms gunt de Schelde ons nog een blik
op de restanten van de verdwenen dorpen. Door het schurende
effect van het water komen soms nog restanten van huizen
en kerken even bloot te liggen. Helaas zorgt het stijgende
zeeniveau ervoor dat de kansen dat er ooit nog iets bloot
komt te liggen steeds kleiner worden.

Na de uitleg gingen richting de dijk om zo terug naar het bezoekerscentrum Saeftinghe te gaan. Daar aangekomen konden we ons verfrissen en nog even het bezoekerscentrum binnen gaan. Daarna gingen we naar het café  het verdronkenland waar we een frieten met stoverij en appelmoes met als toetje voor de kinderen een ijsje en voor de oudere rijstepap of ijs met warme krieken.

Weer een geslaagd evenement  van de PV Tifa K.Dieleman

Het Bestuur